Karja Pagari uudistoode – Peakoka Peedileib koostöös Alar Aksaluga

Punane jöujuurikas

Saarlased mäletavad lapsepölvest pannileiva maitset, mida vanaemad kitsastes oludes kodus küpsetasid. Mandrieestlasele: pannileib on küpsetusplaadil leivataignast kartulist, pekist ja sibulast küpsetatud kook. Pidupäeval lisati vahel ka peeti, et värv oleks ilusam, maitse mahlasem ja pisut magusam.

Nii tegi just peakokk Alar Aksalu vanaema ja seda lapsepölvemaitset on ta igatsenud tihti taga. Sel kevadel viskas Alar öhku mõtte peedileivast, mis oleks mönusalt peedine, no kohe nähtavalt, ja sobiks hästi sügismenüüga. Möeldud-tehtud.

Nii said Peakoka Peedileivas kokku Saaremaa traditsioonilised maitsed (tume leib rukkijahu, peedi, küüslaugu ning sibulaga) ja moodne põhjala saarte käsitöötehnika. Peet on tõeline punane jõujuurikas, millel on hingeline side leiva loojate austusega oma juurte vastu. Ajaloost ja meie praeguse maa seest tuleb tõsine mütoloogiline jõud, mis on viinud edasi meie esivanemaid ja juhib ka meie järelkasvu. Juba muistsed saarlased (viikingid) sõnasid: “Ma ei puhka kui ma olen väsinud, ma puhkan siis kui ma olen lõpetanud”. Nõnda läksime seda leiba luues tagasi juurte juurde.

Peedi kõrval mängib esimest viiulit rukkijahu, mis on eranditult eestimaine. Rukkitäisterajahu on koguni saaremaine, rukis on kasvanud kohalikel põldudel ja jahuks jahvatatud kohalikus veskis.
Seega on Peakoka Peedileib toidulaua kena täiendus tervislikumas ja moodsamas võtmes juurviljadega, ja seda ilma nisujahu ning e-aineteta. Sobib nii toidu kõrvale, võileibade valmistamiseks kui ka niisama nautimiseks.

Kuid, ei olnud üldse kindel, kas see ka inimestele maitseb ja neile lapsepölve meenutaks. Nii võeti oktoobris esimene partii – 30 pätsi – Tallinnas Toidumessile kaasa ja anti köigile soovijatele maitsta. Tagasiside – nii üksmeelset tagasisidet pole Karja Pagar ammu kuulnud – ca 95% soovis leiba kohe osta, aga pidi jääma veel mõneks ajaks ootele.

Alar Aksalu on Eesti Parima Pererestorani GOSPA peakokk ja kaitsenud pererestorani tiitlit 2 aastat. Vöistelnud edukalt rahvusvahelistel kokandusvõistlustel. Karja Pagari koostöö GOSPAga on kenasti toiminud juba aastaid – Karja Pagar varustab restorani värske leiva-saiaga.

Suur päts: 800g
Väike päts: 390g

Koostis: rukkijahud (rukkipüül, rukkitäisterajahu, rukkilinnasejahud), vesi, suhkur, peedikuubikud (3,8%), pärm, kuivatatud sibulalaastud, sool, küüslaugupulber.

Toitumisalane teave 100g kohta keskmiselt:
Energiasisaldus 1068kJ (252 kcal); rasvad 1,0g,
millest küllastunud rasvhapped 0,1g;
süsivesikud 51,7g, millest suhkrud 7,7g;
kiudained 7,7g; valgud 5,3g; sool 1,1g.
Toode võib sisaldada vähesel määral nisujahu.

Saadaval: Raekeskus ja STÜ köik poed Saaremaal, alates veebruarist Selverid – Balti jaama, Laagri, Arsenali, Viimsi, Peetri, Aardla, Saku, Keila, Ülejõe, Marienthali, Jaamamõisa, Veeriku, Sõbra, Mustakivi, Pelgulinna, Suurejõe, Ringtee, Anne, Saare, Mai, Pirita, Torupilli, Tondi, Järve, Kadaka, Comarketid Viimsi, Laagri, Nõmme, Pärnu ja Solaris, praamid Töll ja Piret, Prismad.